MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Žanr komedija

1982

Trajanje 96 min.
Producenti Centar Film, Beograd
Zemlja Srbija, Jugoslavija
Boja kolor
Ekran widescreen
Medijum 35mm, DVD, DCP, BluRay

FESTIVALS

Pula, Vrnjačka Banja, Monteral, Marsej, Brisel, Vitel, Kairo, Gent, Los Anđeles, Monpelje.

AWARDS

Pula: Zlatna Arena za najbolju žensku ulogu (Jelisaveta Sablić). Vrnjačka Banja: Nagrada za dijalog. Montreal: Specijalna nagrada žirija. Marsej: Prva nagrada za scenario. Brisel: Nagrada za film.
Režija Slobodan Šijan
Scenario Dušan Kovačević

ULOGE

Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vujisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Jelisaveta Sablić, Melita Bihalji, Fahro Konjhodjić

FILMSKA EKIPA

Kamera Božidar Nikolić, Montaža Ljiljana Vukobratović, Muzika Zoran Simjanović, Scenografija Milenko Jeremić

SINOPSIS

Priča se odvija u vremenu izmedju dva rata. U porodici Topalović, koju čini pet generacija muškaraca - najmladji ima 25, a najstariji 120 godina, dolazi do velikih sukoba jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom. Uveren je da postoji lepši posao, a u tome ga podržavaju njegova devojka i najbolji prijatelj. Sve troje su zaluđeni flmovima i žele i sami da u tome okušaju sreću. Devojčin otac sa kojim porodica poslovno sarađuje (vadi iz grobova mrtvačke sanduke, a Topalovići ih zatim koriste) dolazi u sukob sa njima. Pošto ga je devojka prevarila sa najboljim prijateljem, najmlađi Topalović je ubija. Kao zločinac vraća se porodici. Oni ga sad prihvataju kao svog vođu, predstavnika nove generacije koja će bezobzirnost uzeti za osnovno merilo morala.